zondag

05.05.2019

20:15

Podium - Concert

Walter Verdin / Matchume Zango Afrika Filmfestival Maasmechelen 2019

Mgodo Tracks (+ support act Sammy Kouyate)

Mgodo Tracks is een eigentijdse versie van de Mgodo, een oude concertvorm uit de Chopi-cultuur (zuidelijk Mozambique) waarin Afrikaanse en westerse muziek worden gecombineerd met nieuwe muziek- en videotechnologieën. 

De timbila, een xylofoon met zoemende hypnotiserende klanken staat centraal in de muziek. De zangers geven bijtende commentaar op de omgeving, waarbij niemand aan de kritiek ontsnapt. Muziek en zang worden ondersteund door videoprojecties van de dans in Chopi-concerten.

Mgodo Tracks is een fascinerende dialoog tussen oude en nieuwe instrumenten, video, livemuziek en dans. Het is een totaalervaring geïnspireerd op het dagelijks leven van zuidelijk Afrika.

Drijvende kracht achter dit project is Walter Verdin: muzikant, videomaker en grafisch kunstenaar. In de jaren 80 werd hij bekend met nummers als Er is iets en Storingen en uiteraard ook met de deelname van zijn groep Pas De Deux aan het Eurovisiesongfestival. Als videokunstenaar werkte Verdin samen met choreografen als Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker en theatermakers Guy Cassiers en Theu Boermans.

Support act Sammy Kouyate (Guinee / Conakry) is een opkomende ster in de hedendaagse West-Afrikaanse muziek. Als jongste zoon in een familie van ‘griots’ verloor Sammy op jonge leeftijd zijn hart aan de muziek. Zijn eerste bands waren Les Rasbigmar en Les fantome du rap.  In 2014 bracht hij het album Roots uit. Op dit moment werkt hij aan zijn tweede plaat.

productie Videolepsia - coproductie:  30CC Leuven, CCFM Maputo (Centro Cultural Franco-Moçambicano) - i.s.m.Associação Cultural Warethwa & Nzango Artist Residency - Maputo, Afrika Filmfestival - Leuven met de steun van de stad Leuven en de Vlaamse overheid

organisatie: GROS en CC Maasmechelen, Vormingplus Limburg en Afrika Filmfestival

Matchume Zango: timbila, percussie en zang - Tinoca Zimba & Nomapostile Nyiki: zang en dans - Stélio Mondlane: drums - Nelton Miranda: bas - Walter Verdin: elektronica - foto: Walter Verdin

 

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€14,00
abo / groep€12,00
-26€12,00