donderdag

14.03.2019

Scholen - Secundair Onderwijs

THEATER FROEFROE - VOLZET

GITTE (1ste gr SO)

1ste en 2de jaar Secundair Onderwijs

Antwerpen, eind 16de eeuw, de Nederlanden en Spanje zijn in oorlog met elkaar. Gitte Niemandsdochter staat op het schavot. De dood staart haar in de ogen, nog enkele seconden en dan zal alles voorbij zijn.

Toen Gitte vijf jaar was, werd ze door haar moeder achtergelaten bij een weeshuis in Antwerpen. Gitte leert haar mannetje staan om te overleven in het weeshuis. Ondertussen droomt ze over haar Spaanse vader, de hertog van Almendraje. Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan kermisvolk dat met nepmedicijnen rondtrekt. Ze leert zakkenrollen van haar ‘lief’, maar wordt betrapt en veroordeeld tot de galg.

Gitte heeft geluk. Ze heeft één aandenken aan haar vader dat ze altijd bij heeft. De rechter ziet het zegel op de ‘camée’ en denkt dat dit kind met zo’n invloedrijke vader weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte wordt naar Sevilla gezonden om er Spaanse aanvalsplannen te achterhalen en landkaarten te kopiëren. Ze leert Spaans spreken en lezen. Ze overtuigt haar vader, die niet wist dat hij een kind in Vlaanderen had, dat ze zijn echte dochter is. Ze wordt zelfs populair in de stad en haar opdracht wordt bijzaak, ze geniet met volle teugen van haar jonge leven, vrij en rijk. Maar het brandmerk op haar schouder verraadt haar. Ze is en blijft een galgenmeid, een dievegge, zwanger van de man die haar nu wil vermoorden.

Gitte is superspannend en grappig tienertheater, vol heerlijke visuele en muzikale momenten, en met een grote cast op scène. Eat your heart out Game of Thrones ...

Laat u overtuigen door de *****recensies!

 

Duur: 85 min.
Toegangsprijs: 6 euro
Omkadering: lesmap

Meer info en reservatie via de jeugdprogrammator Linda Cesar, linda.cesar@maasmechelen.be

Naar het boek Galgenmeid van Pat Van Beirs en Jean Claude Van Rijckeghem. spel, poppenspel: Julie Delrue, Dries De Win, Mieke Laureys, Filip Peeters, Annelore Stubbe - muziek: I SOLISTI met Kasper Baele, Nele Delafonteyne, Tomonori Takeda, Francis Pollet en met Arne Leurentop - regie: Marc Maillard - videocreatie: Stijn Grupping en video-realisatie: Tim Oelbrandt - techniek licht en klank: Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf - tekst: Mieke Laureys, Marc Maillard, naar het boek Galgenmeid van Pat Van Beirs en Jean Claude Van Rijckeghem - poppen: Patrick en Marc Maillard, Ina Peeters, Astrid Michaelis - kostuums: Astrid Michaelis - decor: Bruno Smeyers, Klaartje Vermeulen, Janneke Hertoghs e.a.

Locatie Schouwburg
Timing10:30 / 14:00
Prijs€6,00