woensdag

04.12.2019

20:15

Podium - Klassiek

Spiegel Strijkkwartet

J. Suk, L. Janáček, A. Dvořák

Dankzij de volledige toewijding en de passie voor het strijkkwartetgenre verwierf het in 1966 opgerichte Spiegel Strijkkwartet zeer snel nationale en internationale bekendheid. Het kwartet concerteerde in heel wat prestigieuze concertzalen en op talrijke festivals en is geen onbekende in de kamermuziekreeks van CC Maasmechelen.

Het repertoire van het Spiegel Strijkkwartet omvat zowel grote tijdloze meesterwerken van Beethoven, Schubert, Brahms, Schumann, Debussy en Sjostakovitsj als hedendaagse, soms controversiële werken. We nodigen het kwartet graag opnieuw uit in de Sint-Pieterskerk met een Boheems programma, dat soms meditatief dan weer verhalend of swingend van aard is.

De meditatie op een oude Tsjechische hymne St. Wenceslas van Joseph Suk opent langzaam en mediterend met de hymne in de verschillende instrumenten. Suk schreef het werk in 1914 om de hoop op de terugkeer van de macht naar het Tsjechische volk te versterken. Janáčeks schitterende eerste strijkkwartet was geïnspireerd op Tolstojs novelle Kreutzer Sonata. De componist slaagt erin het verhaal tot in de kleinste details muzikaal om te zetten. Dvořáks Amerikaans Kwartet kan gezien worden als een intieme tegenhanger van zijn Symfonie nr. 9. Ook in het kwartet verwerkt hij pentatoniek gecombineerd met trekjes uit de Centraal-Europese volksmuziek.

J. Suk - Meditation on the Old Czech Chorale 'St. Wenceslas' Op. 35
L. Janáček- Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzer Sonata’
A. Dvořák- Strijkkwartet nr. 12 in F, Op. 96 Amerikaans Kwartet

Elisa Kawaguti: viool - Stefan Willems: viool - Leo De Neve: altviool - Jan Sciffer: cello

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€14,00
-26€10,00