dinsdag

07.03.2023

20:15

Podium - Klassiek

Ryelandt Trio

Ryelandt en Callaerts

Ryelandt Trio bestaat sinds 2009 en heeft tal van prijzen en cd-opnames op zijn palmares. Het trio wil muziek van eigen bodem, die onterecht tussen de plooien van de geschiedenis is gevallen, opnieuw onder de aandacht brengen van het concertpubliek en de muziekmelomanen. Joseph Ryelandt en Joseph Callaerts waren in hun tijd befaamd in binnen- en buitenland. Hun muziek werd op talrijke grote podia opgevoerd en uitgegeven bij internationale uitgeverijen.

Het is moeilijk om in de geschiedenis van de Belgische kamermuziek voorbij te gaan aan een componist als Ryelandt. De man schreef zeven vioolsonates, drie cellosonates, vier strijkkwartetten, twee pianokwintetten, twaalf pianosonates en twee pianotrio’s. Die twee pianotrio’s liggen in de carrière van de componist ver uit elkaar: het eerste dateert uit 1915 en is duidelijk laatromantisch, terwijl het tweede bijna dertig jaar later werd uitgebracht en daarbij de verwezenlijkingen van de muziek uit het interbellum lijkt te verwerken.

Net als Ryelandt was Callaerts een ernstig romantisch componist en een verdediger van de ‘absolute’ muziek. Zijn werk werd destijds zeer gewaardeerd en bekroond met een eerste prijs vanwege de Koninklijke Academie van België.

Begin 2022 werd het Ryelandt Trio bekroond met de Publieksprijs op Supernova. Maak kennis met dit jeugdige talent en de wonderlijke muziek van Ryelandt en Callaerts!

Pieter-Jan Verhoyen is op die cd de stuwende kracht. In de allegro-delen pulseert hij de muziek. De strijkers zijn dan weer helemaal in hun sas in de langzame delen, en met uitstek in het largo van het Tweede Pianotrio dat met een beklijvende lijn begint, geleidelijk aan kracht wint en je meesleurt in een notendraaikolk ... tot de muziekzee weer ijselijk stil wordt. De Standaard ****

J. Ryelandt - pianotrio 1 Op. 57, pianotrio 2 Op. 131
J. Callaerts - pianotrio Op. 16

Jeroen De Beer: viool - Pieter-Jan De Smet: cello - Pieter-Jan Verhoyen: piano - foto: Rebecca De Cavel

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€12,00
-26€10,00