woensdag

14.10.2020

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Rudi Vranckx - Venster op de Wereld

Oorlogen en problemen van onze tijd

Het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof … VRT-oorlogsreporter Rudi Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk komt te staan. Er wordt geen klassieke oorlog meer gevoerd met een zichtbare vijand aan de overkant, een oorlog om geld of olie of macht of grondgebied.

Vanuit deze bekommernis maakt Rudi Vranckx een vlijmscherpe analyse over de wereld, die veel verder gaat dan het fenomeen IS. Hij concludeert dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.

Al ruim een kwarteeuw volgt Rudi Vranckx als VRT- journalist oorlogen en conflicten overal ter wereld. Hij maakte voor Canvas documentaires zoals Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland, IS in het Vizier en De Nomaden en schreef verschillende boeken, waaronder Oorlog om de geesten, Kleine Helden en Mijn Kleine Oorlog. De persoonlijke verhalen van oorlogsslachtoffers zijn steeds prominent aanwezig in zijn werk.

Voor zijn strijd voor rechtvaardigheid en de buitengewone moed en toewijding die gepaard gaan met zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden, ontving Rudi Vranckx de prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs 2018. Hij wordt zo toegevoegd aan een indrukwekkende lijst met namen als Henry Kissinger, Robert Baden-Powell en Unicef.

Organisatie: CC i.s.m. Vormingplus Limburg, vtbKultuur, De Bolster en Davidsfonds Maasmechelen

De lezingenreeks Venster op de wereld nodigt bekende en minder bekende sprekers uit die hun sporen verdienden in het brede maatschappelijk debat.

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€14,00
abo / groep€12,00
-26€10,00