dinsdag

26.02.2019

20:15

Podium - Klassiek

Roeland Hendrikx Ensemble

C. M. von Weber, A. Khachaturian, S. Prokofiev

In 2015 richtte klarinettist Roeland Hendrikx zijn eigen kamermuziekensemble op, dat zich toespitst op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers. Hij omringt zich met musici die de passie voor kamermuziek en het streven naar perfectie met hem delen. Zo vinden we achter de piano Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007 en winnaar van de publieksprijzen van VRT en RTBF.

In het najaar van 2017 nam het ensemble in de Sint-Pieterskerk te Leut een tweede cd op met werk van Carl Maria von Weber. Webers instrumentale muziek is op een virtuoze manier ook theatraal, hoewel de langzame delen van zijn concerten prachtige, innige episodes zijn, waarin Weber de vocale welluidendheid van het klarinettimbre mooi laat uitkomen. Verder is alles ondergeschikt aan virtuositeit.

In het tweede deel van het concert staat de volksmuziek centraal: voordat de klarinet haar vaste plaats in het klassieke oeuvre had veroverd, was het instrument immers vooral bekend uit de volksmuziek. Tijdens de romantiek gingen vele componisten opnieuw op zoek naar deze specifieke volkse klank. In het trio van Khachaturian horen we ritmische variaties op volksmuziek uit Oezbekistan. Prokofiev haalde voor de Ouverture op een Joods thema zijn inspiratie in de Joodse klezmermuziek, waarin de klarinet steeds een grote rol speelt.

Klarinettist Roeland Hendrikx en zijn ensemble spelen heerlijk en reageren perfect op Webers vroegromantische intenties. Het verrukkelijke samenspel tussen Hendrikx en pianist Liebrecht Vanbeckevoort maken de plooibare virtuositeiten van het Gran duo en de Silvanavariaties tot een waar feest. De Standaard****

C. M. von Weber - Variaties voor klarinet en piano op een thema van Silvana Op. 33
C. M. von Weber - Gran Quintetto Op. 34
A. Khachaturian - Trio voor klarinet, piano en viool
S. Prokofiev - Ouverture op een Joods thema Op. 34

Alexei Moshkov: viool - An Simoens: viool - Sander Geerts: altviool - Anthony Gröger: cello - Liebrecht Vanbeckevoort: piano - Roeland Hendrikx: klarinet - foto: Willem De Leeuw

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€15,00
-26€14,00