04.10.2018

Pianotune 2018: Piano Plus

Het thematisch festival Pianotune is de blikvanger van Chopin Associatie Vlaanderen en een vaste waarde in het programma van haar partners Lommel, Sint-Truiden en Maasmechelen. Anders dan de voorbije edities vertrekt het festival dit jaar niet vanuit een inhoudelijk thema, maar wel vanuit een vormelijke visie. Zo wordt er elke avond naast een solist op piano, ook een pianoduo geïntroduceerd.

Ondanks de lange traditie zijn concerten voor vierhandig piano eerder uitzondering dan regel. Deze bezetting heeft dan ook iets dubbelzinnigs: aan de ene kant is ze zeer geliefd bij het publiek, maar anderzijds werd haar reputatie ook aangetast door een amateuristische traditie en een beperkt origineel repertoire.

Vanaf de 19de eeuw, op het moment dat de piano als instrument aan een enorme carrière begon, werd een groot deel van het symfonisch en operarepertoire bewerkt voor piano of piano vierhandig. In een tijd zonder opnames was dat de enige manier voor een breed publiek om kennis te maken met het grote repertoire.

Tijdens deze editie van Pianotune hoor je enkel werken die origineel voor deze bezetting werden geschreven. Uitzondering is Ravels Bolero, die echter wel door hem werd bewerkt tot een stuk voor piano vierhandig.

Donderdag 4 oktober 2018
CC Maasmechelen
20.15u - Lorenzo Di Bella
21.15u - Pianoduo Anna en Ines Walachowski

Vrijdag 5 oktober 2018
Raadshuis Lommel
20.15u - Christoph Soldan
21.15u - Pianoduo Schiavo-Marchegiani

Zaterdag 6 oktober 2018
Academiezaal Sint-Truiden
20.15u - Anna Tyshaeva: piano
21.15u - Duo Emiliano Castiglioni, gitaar en Mariangela Marconi, piano

www.chopin-avl.be

U betaalt één prijs voor de twee concerten.

Prijs€17,00
+60€16,00
-26 / abo / groep€14,00