donderdag

27.10.2022

20:15

Podium - Klassiek

Oxalys en Alon Sariel

Metamorfosi

Zoals de beeldende kunstenaars uit de neoclassicisme teruggrepen naar de klassieke oudheid, grasduinden hun evenknieën in de 20ste-eeuwse muziek in manuscripten van de grote barokke en klassieke meesters, op zoek naar helderheid, evenwicht en uitgepuurde vormen. In samenwerking met de Israëlische luitist en mandolinespeler Alon Sariel confronteert Oxalys originele werken uit de barok met hun modernere toonzetting van grootmeesters uit de 20ste eeuw.

Igor Stravinsky is niet alleen de bekendste neoclassicist, hij schreef ook met Pulcinella het eerste volledige neoclassicistische werk. Ook Ottorino Respighi verdiepte zich in oude compositietechnieken; dat bewijzen zijn orkestsuite Gli uccelli (De vogels), een barokparafrase voor klavecimbel en zijn Antiche arie e danze per liuto, drie suites die teruggaan naar oude luitmuziek. De Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe deed ook zijn duit in het zakje met het openingsdeel van zijn tweede vioolsonate, opgedragen aan de Franse violist Jacques Thibaud. Hierin vinden we veelvuldige verwijzingen naar de prelude van Bachs derde vioolpartita.

Oxalys en Alon Sariel verklanken de 20ste-eeuwse interpretatie van barok- en renaissancemuziek voor 21ste-eeuwse oren!

U.W. van Wassenaer - Concerto Armonico nr. 2
D. Gallo - Trio sonate nr. 1 en nr. 2
I. Stravinsky - Pulcinella suite (arr. K. Hofman) voor mandoline en strijkers
J.S. Bach - Prelude uit Partita nr. 3 in E, BWV 1006 voor mandoline
E. Ysaÿe - Obsession uit Sonate nr. 2 voor vioolsolo
A. Vivaldi - Concerto in g RV 316a, Op. 4 La Stravaganza (arr. S. Franko)
O. Respighi - Acient Lute Airs en Dances, Suite nr. 3 voor strijkers

Kamermuziekensemble Oxalys: Shirly Laub, Frédéric d’Ursel, Anton Van Durme, William Adji: viool - Elisabeth Smalt: altviool - Karel Steylaerts: cello - Koenraad Hofman: contrabas - Alon Sariel: mandoline / luit - foto Oxalys: France Dubois - foto Alon Sariel: Marc Rodenberg

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€12,00
-26€10,00