woensdag

16.01.2019

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Majd Khalifeh - Venster op de Wereld

Herboren

In 2004 kwam journalist en documentairemaker Majd Khalifeh (°1983) aan in België. Tot dan was hij, zoals zovele Palestijnen in de diaspora, staatloos. Eens in België leken zijn eigen taal, cultuur en kennis plots verdampt te zijn. Zijn identiteit werd teruggebracht tot één woord: ‘vreemdeling’.

Sindsdien heeft Majd Khalifeh een lange weg afgelegd. Hij heeft de Belgische nationaliteit verworven (Hoe dat voelde? Fantastisch. Voor het eerst in mijn leven had ik een politiek recht. En kon ik gaan stemmen) en is in de journalistieke wereld terechtgekomen.

Over zijn staatloosheid maakte het programma Vranckx in 2012 de aangrijpende documentaire Stateless. Samen met Pieter Stockmans richtte Khalifeh het journalistieke project Tussen Vrijheid en Geluk op over het leven in de Arabische wereld.
Zijn in september 2017 uitgebrachte boek Herboren werd verkozen tot Liberales-boek voor het jaar 2017. Het neemt de lezer op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

In deze lezing vertelt Majd, die als freelancejournalist werkt voor de VRT, over zijn persoonlijke zoektocht in het leven. Hij belicht ook de situatie in het Midden-Oosten. Zijn levensverhaal bracht hem in o.a. Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Syrië, Jordanië, Tunesië en Libië. Hij heeft er een vlekkeloze kennis van verschillende Arabische dialecten aan overgehouden.

organisatie: CC, Vormingplus Limburg i.s.m. vtbKultuur, De Bolster,  Davidsfonds Maasmechelen en Dienst Samenleven

 

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€9,00
abo / groep€9,00
-26€9,00