donderdag

06.05.2021

20:15

Podium - Klassiek

Kurt Bertels & Bert Koch

Sax à l'ancienne: de negentiende-eeuwse saxofoon

De voorstellingen vanaf 1 maart kun je met stip in je agenda noteren. Ook die ticketverkoop starten we zo snel mogelijk op.

Het is ondertussen meer dan 200 jaar geleden dat de Belgische instrumentenmaker Antoine-Joseph 'Adolphe' Sax (1814-1894) werd geboren in Dinant. Sax experimenteerde op jonge leeftijd in het instrumentenatelier van zijn vader en legde zich toe op het bespelen van de klarinet. Hij had de heldere visie een instrument te ontwikkelen dat alle orkestinstrumenten zou kunnen verenigen: een instrument met het zachte timbre van een strijkinstrument, maar met het kleurenpalet en de articulatie van een blaasinstrument. Dat instrument werd de 'stem van Sax', de saxofoon.

Met een negentiende-eeuwse saxofoon brengt saxofonist Kurt Bertels samen met pianist Bert Koch het geluid van de historische saxofoon weer tot leven. Zij brengen een ode aan Belgische componisten die zich hebben laten inspireren door deze Belgische uitvinding. Wie waren deze componisten? Vandaag de dag zijn enkele bijna helemaal vergeten, maar toch componeerden verschillende Belgen als Nazaire Beeckman, Charles Gustave Poncelet, Louis Mayeur en Josep Jongen de eerste partituren voor het jonge instrument.

Bertels en Koch proberen aan de hand van oude instrumenten de muzikale evolutie van de saxofoon in kaart te brengen. Met Sax à l'ancienne stellen zij het oude saxofoongeluid opnieuw voor aan het grote publiek.

Selectie uit werken van N. Beeckman, L. Mayeur, C. G. Poncelet, P. Gilson, J. Jongen e.a.

Kurt Bertels: saxofoon - Bert Koch: piano - foto: Tom De Visscher

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€14,00
-26€10,00