woensdag

29.09.2021

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Jan Leyers - Venster op de Wereld Venster op de wereld

Allah In Europa

Tien jaar na het alom bejubelde en bekroonde De weg naar Mekka ging Jan Leyers op zoek naar het gezicht van de islam in Europa. Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen?

Op zoek naar antwoorden trok Jan van Sarajevo naar Brussel. Hij ging met Bosnische moefti’s op bedevaart, maakte een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, werd wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en ging in Londen met de voorzitter van een shariarechtbank op pad.

Hij luisterde naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat. Met de oren van een seculiere westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het Opperwezen resoluut terrein herovert.

Allah in Europa was in de herfst van 2017 als docureeks te zien op Canvas en kwam in het voorjaar van 2018 als boek uit bij de Amsterdamse uitgeverij Das Mag. Nu brengt meesterverteller Jan Leyers het adembenemende verhaal van zijn reis ook live. Allah in Europa, een unieke voorstelling over een onontkoombaar onderwerp, ontroert en ontreddert, onthutst en boezemt hoop in.

Organisatie: CC i.s.m. Avansa Limburg, vtbKultuur, De Bolster en Davidsfonds Maasmechelen

De lezingenreeks Venster op de wereld nodigt bekende en minder bekende sprekers uit die hun sporen verdienden in het breed maatschappelijk debat.

foto: Jef Boes

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€14,00
abo / groep€12,00
-26€10,00