zondag

26.03.2023

17:00

Expo - Beeldende Kunsten

Hugo Duchateau

Zin in zien

Schilderende borstels, tekenende potloden en grafiet, potloodslijpsel en verknipt papier werden al in de eerste creaties van Hugo Duchateau verwerkt als symbool voor zijn verbondenheid met de natuur. In de ruimtelijke installaties die later volgden, gebruikte de kunstenaar bewust natuurelementen zoals, water, wind en licht om het publiek bewust te maken van de rijkdom van het leven.

In 1967 was Hugo Duchateau stichtend lid van de Research Group, samen met o.a. Vincent Van den Meersch, Dré Sprankenis en Jos Jans. Deze kunstenaars zochten naar vernieuwing en legden de nadruk op creatief en kritisch werk. Hugo Duchateau mag verschillende eervolle vermeldingen en prestigieuze prijzen op zijn palmares schrijven, o.a. Prijs van Rome (1967) en Jonge Belgische schilderkunst (1970). Hij werd in 1983 geselecteerd om de Vlaamse Gemeenschap te vertegenwoordigen op de Biënnale van San Paulo en won in dezelfde periode de Provinciale Prijs Schone Kunsten Limburg. Vanaf 1973 volgden individuele tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Werken van Hugo Duchateau bevinden zich in collecties van diverse musea en openbare instellingen: o.a. in het KMSKA te Antwerpen, S.M.A.K. te Gent, PMMK (nu Mu.ZEE) te Oostende, het Provinciehuis te Hasselt, de luchthaven te Zaventem en het Vlaams Parlement te Brussel.

Tentoonstellingsmakers Herman Maes en Marc Milissen stellen voor CC Maasmechelen een bijzondere tentoonstelling van zijn werk samen. De rijkdom van zijn oeuvre wordt aangevuld met werk van kunstenaars die Hugo Duchateau nauw aan het hart liggen zoals onder meer Raoul De Keyser, Bram Bogaert, Vincent van den Meersch, Gert Robijns, Urbain Mulkers, Piet Stockmans, Ado Hamelryck, Roger Daniëls, Kim Duchateau, Luc Vanderhallen en Dan Van Severen.

Foto: Hugo Duchateau

Opening: zondag 26 maart 2023 om 17u

Expoperiode: zondag 26 maart t.e.m. vrijdag 26 mei 2023

Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 21 uur, za van 9 tot 12 uur. Eveneens is er de mogelijkheid om de expo te bezoeken voor of na avondvoorstellingen van het cultuurcentrum (tot 22 uur).
Gesloten op zondagen, van 08.04 t/m 12.04, op 01.05 en 18.05. Tijdens de paasvakantie sluit de expo om 17 uur.
De openingsuren kunnen afwijken. Raadpleeg onze website voor je bezoek.

Galerie Oost, Galerie XL, BOX

Gratis activiteit

Locatie BOX, Galerie XL, Galerie Oost
Timing17:00