donderdag

17.02.2022

20:15

Podium - Klassiek

Het Collectief

Frans vs. Saariaho

Het Collectief is een vaste waarde in de programmering van CC Maasmechelen. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano.

In dit programma wil Het Collectief de opvallende link tonen tussen de traditionele Franse muziek en de betoverende klankwereld van de in Parijs residerende Finse componiste Kaija Saariaho. De experimenten met klank en kleur, die we zo sterk waarderen bij Debussy en Ravel, inspireerden niet enkel andere Franse componisten zoals Gaubert en Dutilleux, ze hebben ook een geheel nieuwe trend in de muziek van de laat-twintigste eeuw ingeluid. Het zogenoemde ‘spectralisme’, waarin de eigenschappen van één enkele klank tot in het kleinste detail worden geëxploreerd, werd de favoriete taal van Saariaho.

Een uitgelezen kans om het oeuvre van deze ‘grande dame’ van de hedendaagse muziek te ontdekken en in het juiste perspectief te plaatsen.

M. Ravel - Chansons Madécasses
K. Saariaho - Cendres
H. Dutilleux - Sonatine voor fluit en piano
K. Saariaho - Die Aussicht
C. Debussy - Le Balcon uit 'Cinq poèmes de Baudelaire'
K. Saariaho - Oi kuu
P. Gaubert - Trois Aquarelles

Katrien Baerts: sopraan - Toon Fret: fluit - Martijn Vink: cello - Thomas Dieltjens: piano - foto Katrien Baerts: Claudia Hansen - foto Het Collectief: Emanuel Maes

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€12,00
-26€10,00