dinsdag

22.10.2019

20:15

Podium - Klassiek

graindelavoix

De Italiaans-Vlaamse connectie anno 1500 / Fiamminghi in Italia

graindelavoix, opgericht en geleid door Björn Schmelzer, is een spraakmakend en grensverleggend kunstenaarscollectief, dat graaft in de fascinerende en rijke geschiedenis van de oude muziek. Vorig seizoen gaf graindelavoix een memorabel openingsconcert in de monumentale kapel van Campus de Helix. Dit seizoen kiest Björn Schmelzer voor de magnifieke architectuur van de mijnkathedraal te Eisden met een indrukwekkend Vlaams-Italiaans programma.

Massaal veel Vlaamse kunstenaars migreerden tijdens de renaissance naar Italië. Dit programma is de weerslag van een eeuwenoude Vlaams-Italiaanse culturele wisselwerking. graindelavoix toont hoe de muziek tijdens de renaissance in Italië ingebed was in een visueel-expressieve cultuur in beeldhouw- en schilderkunst: motetten voor Sint-Sebastiaan als evocaties van het (erotische) lichaam van de heilige en zijn affectieve kracht; Christus als incarnerende transformatie; het lichaam van de Maagd geëvoceerd in arrangementen van seculiere liefdesliederen en Maria Magdalena als vluchtige nimf zwevend over sacrale melodieën.

Het programma is een virtuoze Italiaanse remix van enkele populaire liederen uit de 15de eeuw, vermomd als devotionele lauda: Fortuna desperata, De tous biens plaine, O rosa bella, Vergine bella en de pakkende klaagzang van Dido: Dulces exuviae. Kom kennismaken met deze boeiende Vlaams-Italiaanse connectie op het toppunt van de bloei van kunst en cultuur.

Het precieze programma wordt later bekendgemaakt. Het concert wordt uitgebreid ingeleid door Björn Schmelzer.

Björn Schmelzer: artistieke leiding - Anne-Kathryn Olsen,Carine Tinney: sopraan - Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson: tenor - Arnout Malfliet: bas - Anna Danilevskaia: viola d’arco - Floris de Rycker: luit - Bor Zuljan: bray lute - Lukas Henning: luit, viola da mano - foto: Koen Broos

Locatie Sint-Barbarakerk Eisden-Tuinwijk
Aanvangsuur20:15
Prijs€20,00
abo / groep€18,00
-26€10,00