zondag

08.05.2022

17:00

Expo - Beeldende Kunsten

Freddy Tsimba - Lignes de vie / Levenslijnen

Inleiding: David Van Reybrouck

Freddy Bienvenu Tsimba (Kinshasa, 1967) studeerde aan de Académie des Beaux-Arts de Kinshasa (departement monumentale kunst, 1989). Vervolgens heeft hij gedurende 6 jaar zijn opleiding vervolmaakt bij metaalgieters in Kinshasa, Kongo-Central en Bandundu.
In de internationale kunstscène wordt hij aanzien als expert in metaalbewerking - van het smelten van brons tot het assembleren en lassen van schrootmaterialen. Banale en triviale voorwerpen zoals lepels, vorken, sleutels, en scharen ondergaan een verbazingwekkende metamorfose en krijgen een zeer symbolische betekenis. Zijn sculpturale installaties hebben een grote visuele impact en verbreden onze waarneming.

De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Hij toont de tragiek van de oorlog en geweld doorheen de tijd, maar hij is ook de spreekbuis van de vrede en veerkracht.

Vandaag is Freddy Tsimba een gekend en gewaardeerd kunstenaar in Kinshasa en op de internationale artistieke scène. Hij staat bekend voor zijn sculpturen uit hulzen en schietpatronen en voor zijn machete-huizen. Zo verzorgde hij het gordijn van kogelhulzen voor de voorstelling Coup Fatal van Alain Platel/Compagnie C de la B die 2016 in onze schouwburg te zien was.
De kunstenaar nam deel aan verschillende edities van de Biennale de Dakar (2002, 2006 en 2008) en aan collectieve tentoonstellingen zoals The Divine Comedy (2014), Kongo am Rhein (Basel, 2017) en Afriques Capitales (Lille, 2017), onder de bescherming van Simon Njami.

Lignes de vie / Levenslijnen toont in ons cultuurcentrum sculpturen, installaties en tekeningen van deze intrigerende kunstenaar.

 

Opening: zondag 8 mei om 17 uur
Inleiding: David Van Reybrouck


Expoperiode: zondag 8 mei 2022 t.e.m. vrijdag 10 juni 2022

Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: 10 tot 12 uur en 13 tot 17 uur, za van 9 tot 12 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen, op 26 mei en van 4 t/m 6 juni.
De openingsuren kunnen afwijken. Raadpleeg onze website voor je bezoek.

Toegang: gratis

Foto Centres fermés, rêves ouverts ©Dirk Vercruysse

Locatie BOX, Galerie XL
Timing17:00