dinsdag

22.05.2018

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Frank Westerman Venster op de wereld

El Negro en ik

Journalist en schrijver Frank Westerman staat in zijn studententijd in een Spaans museum oog in oog met de opgezette Afrikaan El Negro, een ontmoeting die zijn leven zal veranderen. Wie is deze mens? Wie heeft zijn lichaam ‘geprepareerd’? Westerman raakt gefascineerd en volgt El Negro’s omzwervingen door de wereld. Onderweg toont hij hem als spiegel van zijn tijd: een naamloze zwarte die het Europese denken over slavernij, kolonialisme en racisme in een schrijnend licht plaatst. Al reizend stelt hij zich die ene pertinente vraag: wat zegt El Negro over ons, hier en nu?

Het boek El Negro en ik verscheen in 2004, won De Gouden Uil in 2005 en kwam op de shortlist van de Bob den Uyl-reisliteratuurprijs, de AKO Literatuurprijs, de MJ Brusseprijs voor journalistiek en de Inktaap. Inmiddels zijn er vertalingen in het Duits, Tsjechisch, Frans, Italiaans, Spaans, Catalaans en Japans.

Frank Westerman zat ondertussen niet stil. Hij schreef de bekroonde boeken Ararat en Stikvallei, en recent Een Woord, een Woord (over taal, terreur, de Molukse treinkapingen en Charlie Hebdo), genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs 2016.

Momenteel geeft Frank Westerman masterclasses 'Literatuur van de feiten' aan de Querido Academie en verzorgt hij een Engelstalige masterclass in Warschau aan Instytut Reportazu.

UiTPAS-kansentarief: 1,80 euro

Voor zijn boek Een woord een woord ontving Frank Westerman in juni 2017 de Bob den Uyl Prijs, de onderscheiding voor het beste Nederlandstalige reisboek én de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.

organisatie: CC, Bibliotheek Maasmechelen en Vormingplus Limburg i.s.m. vtbKultuur, De Bolster en Davidsfonds

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€9,00
+60€9,00
-26 / abo / groep€9,00