donderdag

14.11.2019

21:15

Podium - Klassiek

Evgeny Starodubtsev Pianotune 2019: Breekpunt

A. Skrjabin, S. Feinberg, S. Prokofiev, I. Stravinsky

Evgeny Starodubtsev werd geboren in 1981 en op tienjarige leeftijd aanvaard tot de Central Musical School of Moscow. In 1999 behaalde hij hier zijn diploma van pianist en componist en werd hij student aan het befaamde Conservatorium van Moskou, waar hij piano studeerde bij Natalia Trull. Evgeny werd laureaat op tal van internationale pianowedstrijden en speelde concerttournees doorheen Europa, Canada en Thailand. In 2011 nam hij twee cd’s op met vroeg-20ste-eeuwse muziek voor de labels Anima Records en Honens.

In de Sint-Pieterskerk te Leut brengt hij een programma met muziek uit de 20ste eeuw. Zo horen we de eerste versie van Prokofievs Sonate nr. 5 die volledig binnen het klassieke idioom van de sonate werd geschreven. Skrjabin klinkt in zijn Poèmes volwassen. Zijn eerste Poème is impressionistisch zonder beroep te doen op de muzikale taal van Debussy en wordt gekenmerkt door uitbarstingen van passie. De tweede Poème is donkerder en dit wordt meteen duidelijk in de grimmige, nerveuze opening van het werk.

Tijdens zijn leven was Samuil Feinberg bekender als pianist dan als componist. Hij maakte vooral furore met zijn interpretaties van klavierwerken van Bach, Beethoven, Chopin en Skrjabin, die vaak verrassend origineel waren. Na 1936 werd de muziek van Feinberg opnieuw conservatiever, hoewel ze subtiele expressie bleef behouden en vaak een voorliefde openbaarde voor fantasierijke contrapuntische technieken. Evgeny Starodubtsev is de ideale pianist om je voor te stellen aan dit moderne programma.

It was somehow not surprising to me that the Russian pianist Evgeny Starodubtsev, whose playing I did not know, turned out to be such an accomplished and probing artist. An impressive recording. New York Times

A. Skrjabin - 2 poèmes Op. 32
S. Feinberg - Sonate nr. 9 Op. 29
S. Prokofiev - Sonate nr. 5 in C Op. 38
I. Stravinsky - Trois mouvements de ballet Petruchka

Evgeny Starodubtsev: piano - foto: Chad Johnston

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur21:15
Prijs€18,00
abo / groep€16,00
-26€10,00