zondag

22.10.2017

17:00

Beeldende Kunsten - Beeldende Kunsten

Dirk Claesen (1963-2014)

Kunstenaar, taxidermist, avonturier, onderzoeker, bioloog, verzamelaar, beeldhouwer, wereldreiziger, antropoloog ... - overzichtstentoonstelling

Zondag 22 oktober 2017 - 17 uur - opening

Kunstenaar en taxidermist Dirk Claesen (1963-2014), van opleiding beeldhouwer, maakte creaties die in binnen- en buitenlandse musea te bewonderen zijn.

Dirk Claesen, afkomstig uit Heers bij Tongeren, studeerde af als meester in de beeldhouwkunst in Hasselt (PXL) en Antwerpen (Hoger Instituut) en besliste, nadat hij enkele jaren als modelmaker voor taxidermisten en musea had gewerkt, zelf aan de slag te gaan met reproducties in zijn bedrijf Zephyr. Het atelier maakt replica’s en reconstructies van zowel mensen, dieren als voorwerpen die zo levensecht zijn dat het lijkt alsof ze nog effectief leven. Als bedenker en maker van replica's van wilde dieren, voorwerpen en mensen uit de prehistorie werd Claesen in 2008 bekroond tot wereldkampioen in taxidermie, meer bepaald in het genre van de reconstructies. In eigen land brak Claesen pas goed door toen hij van het provinciaal Gallo-Romeinsmuseum de opdracht kreeg om 23 menselijke figuren tot in de kleinste details en op ware grootte te reconstrueren voor de expo Neanderthalers in Europa.

CC Maasmechelen presenteert een overzichtstentoonstelling van het werk van beeldend kunstenaar, taxidermist en verzamelaar Dirk Claesen, met aandacht voor zijn vrij en toegepast werk, zijn opdrachten voor andere kunstenaars waaronder Koen Vanmechelen, Johan Daenen, Jean-Luc Moerman en Marc Milissen alsook reminiscenties naar zijn inspiratiebronnen, zoals onder meer primitieve kunst.

Inleiding Fernand Haerden

Deze expo loopt van maandag 23 oktober tot en met zaterdag 9 december 2017

Openingsdagen en-uren: maandag t/m vrijdag: van 9 tot 12 en van 13 tot 20u. Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Gesloten op zondagen en op 1,2, 1 en 15 november.

foto: Zephyr

Locatie Alle exporuimten
Aanvangsuur17:00