zondag

26.11.2017

17:00

Beeldende Kunsten - Beeldende Kunsten

ComingWorldRememberMe

Werk mee aan een land-art-installatie - atelier

Zondag 26 november - opening

GoneWest/Reflections on the Great War is een grootschalig herinneringsproject, ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten uit WOI.

Tijdens de periode 2014-2018 nemen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld deel aan de ‘making of’ van dit project door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Kunstenaar Koen Vanmechelen maakte een mal waarmee vrijwilligers tijdens ateliers in heel Europa beeldjes kunnen persen. Daarbij staat elke sculptuur voor een van de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij elk beeldje hoort een dogtag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Op deze dogtag staat een slachtoffernaam uit de digitale ‘Namenlijst’ die door het In Flanders Fields Museum in Ieper wordt samengesteld. Ook de naam van de maker komt erop: zo herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking. Alle dogtags zullen verzameld worden in een doorzichtige urne in de installatie.

In het voorjaar van 2018 wordt de installatie geïmplementeerd op één van de meest bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper. De beeldjes krijgen in de land-art-installatie een plaats tussen drie grote werken van kunstenaar Koen Vanmechelen. De indrukwekkende kunstinstallatie ComingWorldRememberMe moet ons herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen.

Wilt u deel uitmaken van dit project? Kom dan zelf een beeldje maken in het atelier van ComingWorldRememberMe. Een peter- of meterschap kost 5 euro. De helft van dit bedrag is bestemd voor een goed doel dat kinderen helpt, die zich door huidige oorlogssituaties in fysieke en/of psychische nood bevinden. De andere helft wordt gebruikt om de land-art-installatie te realiseren. Elke peter en meter ontvangt een gepersonaliseerd certificaat met hierin een dogtag met CWRM-stempel. Op die manier adopteert hij/zij een beeldje, dat later in de land-art-installatie terug te vinden is.

Tijdens de officiële opening van het atelier op zondag 26 november wordt eveneens een nieuwe publicatie voorgesteld over 37 gesneuvelde Maasmechelse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, waarin vooral het levensverhaal van de 37 gesneuvelde mannen en de geschiedenis van hun geboortedorpen wordt toegelicht.

Programma opening zondag 26 november:

15u: Boekvoorstelling 'Wij marcheren naar de dood - Van de Maas tot aan de IJzer' van Erik Kortleven en Ludwig Deleersnyder.

17u: Opening kunstatelier ‘ComingWorldRememberMe’ naar een concept van kunstenaar Koen Vanmechelen.

 

Dit atelier loopt van zondag 26 november t/m maandag 4 december voor scholen en verenigingen.

Toegang voor scholen:
maandag 27 november tot en met maandag 4 december 2017, op weekdagen telkens van 9u tot 16u, op woensdag tot 12u. ·

Toegang voor verenigingen:
maandag 27 november tot en met maandag 4 december op weekdagen, telkens van 16.00 tot 22.00u behalve op dinsdag 28 november en vrijdag 1 december, telkens van 16.00 tot 20.00u en op zondag 26 november en zaterdag 2 december 2017 van 10 tot tot 17u.

Toegang voor individuele bezoekers:
woensdagnamiddag 29 november en zaterdagnamiddag 2 december 2017 telkens van 13 tot 17u. Gesloten op zondag.

Toegang voor verenigingen & individuele bezoekers: 5 euro, ter plaatse te betalen.

I.s.m. Maasmechelen Leasure Valley, Dienst Erfgoed, de Maasmechelse heemkundige kringen en musea, de adviesraad voor oudstrijdersbonden en verzetsgroepen Maasmechelen.

Locatie Polyvalente zaal
Aanvangsuur17:00