zondag

25.10.2020

15:00

Podium - Klassiek

Capriola di Gioia o.l.v. Bart Naessens

Paradiso Terrestre

Antonio Vivaldi verkende op jonge leeftijd samen met zijn vader de geheimen van het vioolspelen en wist een enorme kennis en kunde te ontwikkelen. In 1704 werd de jonge Antonio tot priester gewijd en gedetacheerd als Maestro di violino aan het meisjesweeshuis in Venetië. Daar was hij verantwoordelijk voor de muzikale opleiding van de weeskinderen. Het grootste deel van zijn oeuvre schreef hij in functie van deze meisjes, met wie hij als leider van het gerenommeerde koor en orkest van de Ospedale naam en faam verwierf.

Antonio Vivaldi hanteerde een duidelijke, transparante componeerstijl, waarbij hij de complexe polyfone structuren op een zeer intelligente manier wist te vereenvoudigen. De vele verwijzingen in zijn oeuvre naar de natuur en zijn vele verklankingen van taferelen en tekstuele inspiraties zorgen ervoor dat je hem als een vroege romanticus en zelfs impressionist kan beschouwen.

Bart Naessens mocht dit jaar de Klaraprijs voor Musicus van het Jaar in ontvangst nemen. Gedreven door een gezamenlijke passie voor het barokrepertoire richtten klavecinist-organist Naessens en zijn vrouw Amaryllis Dieltiens in 2007 het ensemble Capriola di Gioia op. Onder de noemer Paradiso Terrestre wil Capriola di Gioia het oeuvre van Vivaldi exploreren vanuit deze natuurinvalshoek. De 4 elementen dienen als rode draad doorheen het programma.

A. Vivaldi - Tempesta di mare in Es, RV 253; In turbato mare irato, RV 627; Zeffiretti che susurrate; Concerto in A per cembalo, archi e basso continuo, RV 780; Sonno, se pur sei sonno, RV 738; Quell’ augellin che canta, RV 734; Vioolconcerto in E, Op. 8 Nr. 1, RV 269; La farfalletta audace, RV 749.11; Vedro con mio diletto, RV 717; Anch’ il mar par che sommerga (uit Tamerlano)

Capriola di Gioia o.l.v. Bart Naessens: 6 violen, 2 altviolen, 2 celli, contrabas, klavecimbel, theorbe en sopraan (exacte bezetting wordt later bekendgemaakt)

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur15:00
Prijs€20,00
abo / groep€18,00
-26€10,00