dinsdag

26.03.2019

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Bart Brandsma - Venster op de Wereld

Polarisatie

Vrouwen tegenover mannen, Belgen versus Hollanders, moslim versus niet-moslim, arm tegenover rijk, … De voorbeelden van polarisatie, van wij-zij-denken, zijn oneindig. Spijtig genoeg zien we dit steeds vaker in onze eigen leef- en werkomgeving. Het is een manier van denken die mensen steeds verder van elkaar drijft en de stabiliteit van onze samenleving aan het wankelen kan brengen.

Bart Brandsma geeft ons meer inzicht in wij-zij-denken en manieren om hier beter mee om te gaan. Hij legt uit wat er eigenlijk gebeurt, als er sprake is van wij-zij- denken. Welke drie mechanismes zich voordoen en welke de vijf rollen zijn die we kunnen onderscheiden in een situatie van polarisatie. Hij vertelt bovendien over de vier ‘game changers’ die we zelf kunnen inzetten om polarisatie anders aan te pakken en een situatie te verbeteren.

Bart Brandsma is filosoof, trainer en consultant. Hij adviseert en traint professionals in Nederland, België en elders in Europa op het vlak van conflict en polarisatie. Dit doet hij voor gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, burgemeesters, media, jeugdzorg en onderwijs, radicaliseringsexperts en het gevangeniswezen.

In november 2016 publiceerde hij het boek Polarisatie: inzicht in de dynamiek van wij-zij-denken, een basisboek voor professionals die in hun beroepspraktijk te maken hebben met wij-zij-denken en een adequate polarisatiestrategie willen ontwikkelen.

organisatie: CC, Dienst Samenleven, Dienst Cultuur, Gemeente Lanaken, i.s.m. vtbKultuur, De Bolster en Davidsfonds Maasmechelen

OMRUILVOORDEEL UiTPAS-punten: GRATIS TICKETS!
Je ontvangt bij aankoop van één ticket een tweede ticket gratis in ruil voor 20 punten op je UiTPAS-spaarkaart!
Tickets minstens drie dagen voor de lezing af te halen op het secretariaat van het cultuurcentrum. je kunt ook een mail met je UiTPASnummer sturen naar info@ccmaasmechelen.be.
Voor deze actie kom je eveneens in aanmerking met de UiTPAS verhoogde tegemoetkoming. Je betaalt dan 1,8 euro voor je ticket. Het aantal gratis tickets is beperkt, wacht niet te lang.

foto: Suzanne Klaver

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€9,00
abo / groep€9,00
-26€9,00