PER MAAND
PER CATEGORIE
Programma › Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker
Do 9 Maart 2017 20u15 Schouwburg Dans
Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker
Verklärte Nacht
choreografie: Anne Teresa De Keersmaeker - gedanst door: Boštjan Antončič,  Nordine Benchorf, Cynthia Loemij - muziek: Arnold Schönberg, Verklärte Nacht, op. 4 o.l.v. Pierre Boulez - licht: Luc Schaltin, Anne Teresa De Keersmaeker - kostuums: Rosas, Rudy Sabounghi - muzikale dramaturgie: Gorges-Elie Octors, Alain Franco - artistieke coördinatie: Anne Van Aerschot - technisch directeur: Joris Erven - productie: Rosas - coproductie: Ruhrtriënnale, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg - wereldpremière: Ruhrtriennale, 16 augustus, 2014 - foto: Anne Van Aerschot - Rosas wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap
Prijs 16.00 / +60 15.00 / -26, abo, groep 14.00 › Reserveren
Anne Teresa De Keersmaeker werd In augustus door het Duitse magazine 'Tanz'  door 42 internationale critici uitgeroepen tot 'choreograaf van het jaar'.

In 1899 schreef Arnold Schönberg het laatromantische symfonische gedicht Verklärte Nacht, geïnspireerd op de verzen van Richard Dehmel. Hierin vertelt de Duitse dichter over een vrouw die tijdens een door de maan verlichte nachtwandeling vol vertwijfeling aan haar geliefde bekent dat ze zwanger is van een andere man.

In 1995, in het kader van een Arnold Schönbergavond in De Munt, maakte Anne Teresa De Keersmaeker een groepschoreografie op meeslepende muziek, beladen met passie en loutering. Ze liet zich hierbij onder meer inspireren door Auguste Rodins beelden van verstrengelde figuren.

Twintig jaar later herleidt ze de bezetting tot haar essentie en creëert ze een liefdesduet, voorafgegaan door een gedanste ontmoeting tussen de vrouw en de man met wie ze is vreemdgegaan. Anne Teresa De Keersmaeker neemt u met Verklärte Nacht mee in een voortdurend modulerende stroom van emoties. Een prachtige choreografie en een schaamteloos romantisch liefdesverhaal, in het licht van een Verklärte Nacht.

Klik op foto voor fragment.

recensie De Standaard
recensie The Wrong Notes

Meesterlijke choreografie van eenzame zielen. (…) Wat je echt van je sokken blaast is hoe de dansers De Keersmaekers gedetailleerde bewegingspartituur laten fonkelen en leven. (…) Verontrustend mooi. De Morgen****

Geen mooiere dans dan de liefde. De Standaard****

SLUIT